Logóe-ingatlanügyvédek.hu
dr. Korchmáros Somogyi Gabriella

Dr. Korchmáros Somogyi Gabriella

4 perc olvasás

Hogyan adjam el az ingatlanom a legjobb áron?

férfi gépel

Ingatlan eladás jó áron - nem lehetetlen 2024-ben sem!

Gondolom nem árulok el túl nagy titkot azzal, hogy az ingatlanok eladási árát számos tényező befolyásolja, amelyeket mind érdemes figyelembe ingatlan értékesítés esetén. 

Az egyik legfontosabb az ingatlan eladáskor a kereslet és kínálat egyensúlya, amelyet olyan tényezők határoznak meg, mint 

  • az adott területen lévő lakosság mérete, korstruktúrája és jövedelemszínvonala, 
  • a bérleti díjak alakulása,
  • a lakásépítések üteme, valamint
  • a munkanélküliség mértéke.

A fentieken túl a regionális infrastruktúra, például a vasút, iskolák vagy kórházak jelenléte ugyanazon területen belül is növeli az egyes ingatlanok vonzerejét és így az értékét is. A kamatlábak szintje is fontos tényező, hiszen ezek befolyásolják a jelzáloghitelek költségeit - vagyis az ingatlanok megfizethetőségét.

A fentiekkel a legtöbb eladó tisztában van, ahogy természetesen azzal is, hogy mindezeket nem tudja befolyásolni. Tapasztalataim szerint az egyik legfontosabb dolog, amit az eladók tehetnek: az az alapos felkészülés. 

Ebben a cikkben részletes útmutatót igyekszem adni az eladási folyamat minden lépéséről, a felkészítéstől egészen a tárgyalásig.

Felkészülés az eladásra – Az ingatlan értékének optimalizálása

Az első lépés az ingatlan felkészítése és prezentációja. A vonzó külső és belső megjelenés, valamint az eladás miatt előkészített dokumentumok nagyban hozzájárulnak a lakás sikeres értékesítéséhez.

Dokumentumok előkészítése
Az ingatlan eladásához szükséges minden dokumentumot érdemes előre beszerezni, például:

Az ingatlan állapota és home staging
Az ingatlan külső és belső terének felkészítése szintén lényeges. A kisebb javításokat, mint a csöpögő csap vagy nyikorgó ajtó, el kell végezni. Az ingatlan fotózás tippek közé tartozik a rendezett, világos és tágas hatású tér kialakítása. A jól elrendezett bútorok, semleges hangulat és barátságos dekoráció segíthet az ingatlan vonzóbb bemutatásában. Az igazán profi home staging akár 5-10%-kal is növelheti az ingatlan eladási árát.

Eladói tanácsadás

Fix áras tanácsadás ingatlan ügyvédektől!

Hogy hirdessünk ingatlant? – A megfelelő vevők elérése

A lakás meghirdetésekor kiemelten fontos, hogy a megfogalmazás legyen barátságos hangvételű és a megfelelő célcsoporthoz jusson el az információ.

Professzionális fotók és videók
Az első benyomás a képeken keresztül történik, ezért érdemes profi ingatlanfotós szolgáltatásait igénybe venni. Emellett egy virtuális túra is segíthet abban, hogy a vevők jobban megismerjék az ingatlant.

Lokáció hangsúlyozása
A vevők számára sokszor fontosabb az ingatlan környezete, mint maga a belső kialakítás. Érdemes kiemelni a közlekedési lehetőségeket, az iskolák, boltok és zöldterületek közelségét.

Célzott hirdetések és platformok
Érdemes több online felületen hirdetni, nem csupán az ingatlan.com-on - beleértve a közösségi média platformokat, mint a Facebook vagy Instagram. Fontosak az interaktív "Call-to-Action" elemek, például: „Foglaljon időpontot virtuális túrára!” vagy „Jelentkezzen nyílt napra!”.

Sikeres bemutatók
A személyes ingatlanbemutatók során az első benyomás meghatározó. A bemutatók időpontját érdemes úgy megválasztani, hogy az ingatlan a lehető legkedvezőbb fényviszonyok mellett legyen látható. A kellemes hangulat megteremtése (pl. illatos gyertyák, friss sütemény) pozitív élményt nyújt a potenciális vevőknek és így könnyebb is a lakást eladni. A rugalmas időpont-egyeztetés és a vevők kérdéseire való előzetes felkészülés pedig bizalmat épít az ingatlaneladás menete során.

kávé ágy mellett

Ingatlan eladás eladó kötelezettségei - érdemes előre tervezni

Reális árképzés – Piaci ismeret és árstratégia

Az ingatlan értékének meghatározása kulcsfontosságú az eladás sikeréhez. A túl magas ár elriaszthatja a vevőket, míg a túl alacsony ár pénzügyi veszteséget jelenthet az eladás folyamata során.

Piackutatás és ár összehasonlítás
Érdemes alaposan körülnézni az ingatlanpiacon, hogy hasonló adottságú lakások, házak milyen áron és milyen idő alatt kelnek el.

Költségek és adók
Fontos tisztában lenni az eladás utáni költségekkel és adózási szabályokkal. Például, ha az ingatlan 5 éven belül örökölt ingatlan eladása történik, az adózás másképp alakulhat, mint egy hosszabb tulajdonban lévő ingatlan esetén.

Ártárgyalás és rugalmasság
Az alku az eladási folyamat természetes része, ezért érdemes előre meghatározni a lakás, vagy ház árának rugalmasságát és az elfogadható kompromisszumokat.

INGATLAN ADÁSVÉTEL ÜGYVÉDI MUNKADÍJA

Lakást venne? Az Illés és Szabó Ügyvédi Társulás ajánlata országszerte érvényes!

Állítsa be az ingatlan vételárát a csúszkával

Ár: 60 000 000 Ft

e-ingatlanügyvédek.hu

0 Ft

Rejtett költségek nélkül, áfával

Tovább az ajánlathoz

Tárgyalás – A legfontosabb lépés a legjobb ajánlatért

Az áralku az ingatlaneladás legfontosabb része, és egy jó tárgyalási stratégia magasabb vételárat eredményezhet:

  • Tárgyalási stratégia: Érdemes előre megtervezni a tárgyalási stratégiát, és átgondolni, milyen kompromisszumokra hajlandó.
  • Ajánlatok értékelése: Több ajánlat esetén ne csak az árat, hanem a fizetési feltételeket, határidőket és az ajánlattevő komolyságát is vegye figyelembe.
  • Nyugodt és racionális hozzáállás: A tárgyalás során fontos megőrizni a higgadtságot - az érzelmek nem segítenek az ingatlant eladni.
beállított cserepek

Az ingatlan fotózás tippek mindig jól jönnek - Az otthon melegét idéző képekkel könnyebben megtalálható a megfelelő vevő!

Az eladás jogi folyamata és az eladó kötelezettségei

Az eladó kötelezettségei az ingatlan adásvétel során jogi és pénzügyi korrektséget követelnek meg - persze az együttműködési kötelezettség a vevő oldalán is érvényesül.

Ügyvédi közreműködés és jogbiztonság
Az adásvételi szerződés elkészítése és a birtokbaadás jogi szempontból biztonságos lebonyolítása érdekében javasolt ügyvédet megbízni, aki felügyeli az adásvétel minden részletét.

Közművek és dokumentumok átírása
Az eladó felelőssége a közművek átírása és a társasházi ügymenettel kapcsolatos dokumentumok átadása. Ezen lépések időben történő intézése megkönnyíti az eladó ingatlan birtokbaadását.

Összegzés

Az ingatlan eladása jó áron nem lehetetlen 2024-ben sem! A sikerhez azonban fontos odafigyelni néhány tényezőre. Elsősorban a kereslet és kínálat egyensúlya, valamint az eladásra szánt ingatlan megfelelő felkészítése és prezentációja játszik kulcsszerepet. Ehhez hozzátartozik a szükséges dokumentumok előkészítése, a home staging, valamint a marketing és hirdetés optimalizálása. 

A professzionális fotók, célzott hirdetések és a vevőbarát bemutatók mind hozzájárulnak a vevő meggyőzéséhez és az eladási folyamat sikeréhez. Emellett az ár reális meghatározása és a hatékony tárgyalási stratégia szintén elengedhetetlen a legjobb vételár elérése érdekében. Végül, az eladási folyamat jogi és pénzügyi biztonságához érdemes ügyvédi segítséget kérni, hogy minden tökéletesen menjen.


Amennyiben lakás eladás kapcsán ügyvédi segítségre lenne szüksége, vagy bővebben tájékozódna a ház eladás menetéről, tekintse át szolgáltatásainkat és keressen minket bátran az alábbi elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Tudnivalók eladóknak
Korchmáros Somogyi Gabriella KSG
Szerző:

Csapatunk

Dr. Korchmáros Somogyi Gabriella

ksgabi83@gmail.com

Dr. Korchmáros Somogyi Gabriella az e-ingatlanügyvédek.hu kaposvári tagja. Szakterülete a lakás célú ingatlanokkal és termőföldekkel kapcsolatos ügyletek.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Igen, 2023 novembere óta ugyan az adásvételi szerződésben nem kell szerepelnie a HET azonosítónak, de továbbra is kötelező.