Logóe-ingatlanügyvédek.hu
e-ingatlanugyvedek.hu

Dr. Szabó Judit Anna

3 perc olvasás

Jelzálogjog törlése megszűnt hitelező esetén

üzletelő emberek

A vagyonrendezési eljárás és ami mögötte van

Az ingatlanok tulajdoni lapján látható egyik leggyakoribb teher a jelzálogjog, illetve az elidegenítési és terhelési tilalom. Ezek mögött a jogok mögött jellemzően hiteljogviszonyok állnak - bankkölcsönök, munkáltatói-, vagy családi kölcsönök.

Nem ritka, hogy az ingatlan tulajdonosa nincs tisztában vele, hogy a kölcsönt nem elég visszafizetni, a jelzálogjog sorsáról is rendelkezni szükséges az utolsó törlesztés után, ezért gyakran találkozunk olyan esettel, amikor utólag kell a rég visszafizetett kölcsön után tehermentesíteni az ingatlan.

Amennyiben a jelzálogjog jogosultja elérhető, ez egy kisebb adminisztrációs terhet ugyan eredményez, de ez semmi ahhoz képest, ha a hitelező időközben megszűnt! A jelen cikkben az ilyen helyzetbe került tulajdonosoknak szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

A jelzálogjog törlése: jogszabályi háttér

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény (Inytv.) 29. §-a értelmében az ingatlant terhelő jelzálogjog törléséhez alapvetően a jogosult törlési engedélye szükséges. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hitelezőnek nyilatkoznia kell a jelzálogjog törléséről - méghozzá a jogszabály által elvárt formában:

  • Jelzálogjog törlésének ügyvéd, vagy kamarai jogtanácsos által ellenjegyzett magánokirat, továbbá közokirat alapján van helye.
  • ha hitelintézet a jelzálogjog jogosultja, akkor ügyvédi ellenjegyzés/közokiratba foglalás nem szükséges, de szabályszerű aláírás igen.

A probléma akkor jelentkezik, ha a hitelező cég jogutód nélkül megszűnt, így a törlési engedély utólagos beszerzése jogilag lehetetlenné válik. Ilyenkor merül fel a kérdés: hogyan lehet mégis törölni a jelzálogjogot?

Igazolhatja a volt ügyvezető a kölcsön visszafizetését és a jelzálog megszűnését?

Ebben az esetben a Kúria Kfv.II.38.110/2016/9. számú döntése iránymutatást ad. A döntés kimondja, hogy önmagában a jelzálogjog megszűnésének ténye – például a hitelező megszűnése – nem elegendő a törléshez, továbbra is szükség van a törlési engedélyre. A megszűnt cég volt képviselőjének nyilatkozata pedig nem helyettesítheti a törlési engedélyt.

INGATLAN ADÁSVÉTEL ÜGYVÉDI MUNKADÍJA

Az Illés és Szabó Ügyvédi Társulás ajánlata országszerte érvényes

Állítsa be az ingatlan vételárát a csúszkával

Ár: 60 000 000 Ft

e-ingatlanügyvédek.hu

0 Ft

Rejtett költségek nélkül, áfával

Tovább az ajánlathoz

A jelzálogjog törlésének folyamata a jogutód nélküli megszűnés esetén

Bár a megszűnt cég volt vezérigazgatójának/ügyvezetőjének nyilatkozata nem helyettesítheti a törlési engedélyt, a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény megoldást nyújt erre a patthelyzetre. 

Akár felszámolással, akár végelszámolással szűnt meg a cég, a hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyonnak a tagok közötti természetbeni felosztása esetén a vagyonelemek értékét a vagyonfelosztási javaslatban kell meghatározni. Jó esetben tehát a jelzálogjog sorsát is a vagyonfelosztási javaslat rendezi. A fennmaradó jelzálogjogokat sajnos hajlamosak a felszámolók/végelszámolók elfelejteni, így ez a ritkább eset.

Különleges vagyonrendezési eljárás

Az "elfelejtett" jelzálogok kapcsán a Ctv. 124/B. §-a lehetőséget biztosít az ún. különleges vagyonrendezési eljárásra. Eszerint a jogutód nélkül törölt cég ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett jogainak törlését bírósági eljárás keretében lehessen kezdeményezni.

Ebben az eljárásban a bíróság megvizsgálja, hogy a megszűnt cég jogutód nélküli megszűnésével összefüggő iratokban volt-e rendelkezés a jog más javára történő átengedéséről. Ha ilyen rendelkezés nem található, és más módon sem bizonyítható, hogy a jog mást illet meg, a bíróság végzésben megállapítja ezt a tényt. 

Ezt a végzést csatolva a földhivatal – a törlési engedély hiányában is – törli a jelzálogjogot az ingatlan-nyilvántartásból.

szép szobabelső

Jelzálog törlés - a tehermentesítés leggyakoribb esete

Hogyan lehet igazolni a kölcsön visszafizetését és a jelzálog megszűnését?

A különleges vagyonrendezési eljárás megindítása kérelem alapján történik, amelyhez csatolni kell a kérdéses ingatlan tulajdonjogát és a jelzálogjog sorsát igazoló iratokat. 

Praktikusan a kölcsön visszafizetésének igazolására a következő dokumentumok szolgálhatnak:

  • Banki igazolás a tartozás kiegyenlítéséről: Ez a legfontosabb dokumentum, mely egyértelműen bizonyítja, hogy a kölcsön teljes összegét visszafizetted.
  • Kölcsönszerződés: A kölcsönszerződés tartalmazza a kölcsön feltételeit, beleértve a visszafizetés módját és határidejét.
  • Törlesztési igazolások: Ha rendelkezel a törlesztésekről szóló banki igazolásokkal, azok is alátámasztják a kölcsön visszafizetését. Fontos, hogy az internetbankokból jellemzően csak 6 hónappal megelőzően kibocsátott bankszámlakivonatok kérhetőek le.

Összegzés

A megszűnt hitelező cég által bejegyzett jelzálogjog törlése összetett jogi folyamat. Az ingatlan tulajdonosának a cégtörvényben foglalt különleges vagyonrendezési eljárást kell kezdeményeznie a bíróságon. A bíróság végzése alapján a földhivatal törli a jelzálogjogot az ingatlan-nyilvántartásból. 

Fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek a jogszabályi előírásokkal és a Kúria gyakorlatával, hogy sikeresen tudják érvényesíteni jogaikat.


Amennyiben a fentiekhez hasonló ügyben jogi tanácsra, vagy képviseletre lenne szüksége, kérje egyedi ajánlatunkat a lenti elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Tudnivalók eladóknak
Tudnivalók tulajdonosoknak
Szabó Judit AnnaSJA
Szerző:

Csapatunk

Dr. Szabó Judit Anna

judit.szabo@igm.jogasz.hu

Dr. Szabó Judit Anna az e-ingatlanügyvédek.hu vezető ügyvédje és az Illés és Szabó Ügyvédi Társulás budapesti tagja. Szakterülete az ingatlanjog és a polgári peres képviselet.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Ha a vagyonrendezési eljárást az ingatlan tulajdonosa, mint kérelmező indítja el, akkor fizetnie kell az államnak az eljárásért. Ez két részből áll: Illeték: A jog értékének 3%-át kell befizetni illetékként. Ez az összeg minimum 5000 Ft, maximum pedig 250 000 Ft lehet. Közzétételi költségtérítés: Ezen felül egy fix, 25 000 Ft-os közzétételi költségtérítést is be kell fizetni