Logóe-ingatlanügyvédek.hu
e-ingatlanugyvedek.hu

Dr. Magyar Dávid

4 perc olvasás

Ajándékba kapott ingatlan eladása 5 éven belül?

Ajándékozott ingatlan eladása után köteles vagyok szja-t fizetni

Ajándékozott ingatlan eladása után köteles vagyok szja-t fizetni?

Nem ritka az ügyvédi praxisomban, hogy az eladó olyan ingatlant szeretne eladni, amit előtte családon belüli ajándékozás útján szerzett. Az ajándékozás remek lehetőséget nyújt a vagyontervezésre, amely során pl. a szülők előre eldönthetik, hogyan kívánják elosztani vagyonukat gyermekeik vagy más családtagjaik között. Ez segíthet megelőzni a jövőbeli vitákat és konfliktusokat, ráadásul az ingatlan ajándékozása családon belül általában gyorsabb és egyszerűbb folyamat, mint az öröklés. Az ingatlan ajándékozás családon belül tehát remek dolog, kivéve, ha a megajándékozott az ajándékot záros határidőn belül tovább szeretné adni!

Közhelyszámba megy, hogy ha az ajándékozás több, mint 5 éve történt, akkor az ingatlan eladás után személyi jövedelemadót nem kell fizetni, de mi van akkor, ha az ajándékozás éppen azért történt, hogy a megajándékozott gyorsan értékesítse az ingatlant?

Ingatlan ajándékozás családon belül (illetékmentesen)

Mivel az ajándékozott ingatlan eladása kapcsán fontos, hogy a megajándékozottnak milyen illetékkötelezettsége keletkezett az ajándékozáskor, először is tekintsük át az illeték, illetve az illetékmentesség szabályait.

Az ajándékozási illeték általános mértéke a megajándékozottnak juttatott ajándék tiszta értéke után 18%. A lakástulajdon ajándékozási illetékének mértéke 9%. 

Bár az ajándék tiszta értékének meghatározásához le kell vonni az ingatlan forgalmi értékéből az ajándékot terhelő adósságok és egyéb terhek megajándékozottra eső részét, az illeték összege így is hatalmas lehet.

Szerencsére teljes egészében illetékmentesek a következő ügyletek: 

  • a gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, stb. által kapott ajándék
  • házastársnak adott ajándék;
  • házastársi vagyonközösség megszüntetéséből származó vagyonszerzés;
  • a testvérnek juttatott ajándék

Családon belül tehát az ingatlan ajándékozásnak lényegében két költsége van: a 10.600,- Ft-os földhivatali díj és az ügyvédi munkadíj.

Érdemes előre kisakkozni az ajándékozás utáni ügylet adóterheit

Érdemes előre kisakkozni az ajándékozás utáni ügylet adóterheit

Ajándékba kapott ingatlan eladása - SZJA probléma?

Az ajándékba kapott ingatlan megszerzése utáni 5. és további évben adómentesen adhatja el a megajándékozott a lakását, családi házát, vagy telkét.

Ha azonban az így szerzett ingatlant a tulajdonosa 5 éven belül el kívánja adni, 15% személyi jövedelemadót kell fizetnie - mivel az illeték miatt a NAV mindenképpen értesül az ügyletről, ezt a fajta jövedelmet szinte lehetetlen eltitkolni. 

Na de milyen adóalapra kell vetíteni a 15%-os adómértéket?

Eladói tanácsadás

Ingatlanra specializálódott ügyvédek országszerte az eladók szolgálatában!

Mi az SZJA alapja, ha az ingatlan megszerzése ajándékozás útján történt?

A 15%-os személyi jövedelemadó nem a vételár, vagyis pontosabban a bevételünk, hanem az ügyletből származó jövedelem után fizetendő!

Ingatlan eladásból származó bevétel minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély az átruházásra tekintettel megszerez, de különösen a vételár. A bevétel azonban nem azonos az adóalappal! Ahhoz, hogy az adóalapot megkapjuk, a bevételből le kell vonni 

  • az ingatlan megszerzésének költségeit;
  • az értéknövelő beruházásokat;
  • stb.

Az ajándékozás azonban ingyenes ügylet, azaz nem pénzért jutott hozzá a tulajdonos az ingatlanhoz. Megszerzési költségként így legfeljebb az ügyvédi munkadíj lenn érvényesíthető - ha pedig még egy tisztasági festésről sincs számlája az eladónak, akkor bajban lenne a következő törvényi vélelem nélkül!

Az ingatlan megszerzésének költsége ajándékozott ingatlan esetén

Az Szja törvény 62. §-a értelmében a megszerzésre fordított összeg az illeték-kiszabáshoz figyelembe vett érték, ha az ingatlan szerzése ajándékozással történt. 

Csakhogy családon belüli ajándékozás esetén - ahogy fent is írtam - nem szabnak ki illetéket! Ilyenkor a jogalkotó úgy tekinti, hogy a megszerzésre fordított összeg az átruházásból származó bevétel (azaz jellemzően az adásvételi szerződés szerinti vételár) 75 százaléka. Ebben az esetben más kiadás (pl. ügyvédi munkadíj) költségként nem vonható le a bevételből. 

Az ajándékozást követő ráépítés, létesítés, alapterület-növelés esetén más szabályok érvényesülnek, de ezek ismertetésétől most az egyszerűség kedvéért eltekintek.

Hogyan adja el a lakását a legjobb áron?

Tudni szeretné, hogy mi befolyásolja leginkább az ingatlanok árát és hogy Ön mit lehet a legjobb alkupozícióért?

null
Családon belül ajándékkal szerzett ingatlan eladása - nem biztos hogy érdemes gyorsan intézni

Családon belül ajándékkal szerzett ingatlan eladása - nem biztos hogy érdemes gyorsan intézni

Mennyit kell fizetni ha 5 éven belül történik az eladás?

Az ingatlan átruházásából származó jövedelem, ha az átruházás a megszerzés évében vagy az azt követő öt évben történik, a lent ismertetett módon számított bevétel és megszerzési érték különbözetének

  • 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
  • 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
  • 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben, 
  • 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben.

Mettől meddig számít az 5 év?

Az ingatlan megszerzésének időpontja az a nap, amikor az ajándékozási szerződést a földhivatalhoz benyújtotta az ügyvéd.

Az ingatlan eladásából származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az adásvételi szerződést a földhivatalhoz benyújtotta az ügyvéd.

Fontos, hogy a jövedelemszerzés szempontjából közömbös, hogy az ajándékozási szerződést mikor írták alá, sőt az is, hogy a vételárat egyébként melyik évben fizeti ki a vevő.

INGATLAN ADÁSVÉTEL ÜGYVÉDI MUNKADÍJA

Lakóingatlan esetén az adásvételi szerződés elkészítését a vételár 0,45%-ban megállapított ügyvédi díj ellenében vállaljuk. Az Illés és Szabó Ügyvédi Társulás ajánlata országszerte érvényes!

Állítsa be az ingatlan vételárát a csúszkával

Ár: 60 000 000 Ft

e-ingatlanügyvédek.hu

0 Ft

Rejtett költségek nélkül, áfával

Tovább az ajánlathoz

SZJA számítás ajándékkal szerzett ingatlan esetén képlettel

Családon belüli ajándékozás esetén a következő, leegyszerűsített képlettel számolhatunk:

Szerződés éveHányadik év?Személyi jövedelemadó
20240. évVételár*0,25*1*0,15
20231. évVételár*0,25*1*0,15
20222. évVételár*0,25*0,9*0,15
20213. évVételár*0,25*0,6*0,15
20204. évVételár*0,25*0,3*0,15
20195. év0 Ft

Összegzés

Mivel a családon belüli ajándékozással szerzett ingatlan öt éven belüli eladása komoly személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséget eredményezhet, érdemes már az ajándékozáskor jelezni az ügyvédnek, hogy mi a felek célja az ajándékozási ügylettel. 

Ha az ajándékozó külföldön él, esetleg idős és nem szeretne az eladással bajlódni, akkor hasznosabb lehet egy széles körű ügyvédi meghatalmazást adni a családtagnak, majd esetleg a vételárat neki ajándékozni.

Amennyiben bármilyen további kérdése lenne ajándék ingatlan eladása témában, tekintse meg szolgáltatásainkat és keressen minket a lenti elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Adózás, költségoptimalizálás
Tudnivalók eladóknak
Magyar DávidMD
Szerző:

Csapatunk

Dr. Magyar Dávid

drdavidmagyar@gmail.com

Dr. Magyar Dávid egyéni ügyvéd, az e-ingatlanügyvédek.hu szegedi tagja. Szakterülete az ingatlanjog, társasági jog, illetve IP jog. Több új építésű lakópark értékesítéssel a háta mögött a lakás célú ingatlanvásárlás igazi szakértője.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Házassági vagyonközösség fennállása alatt megszerzett ingatlan esetén a szerzési időpont mindkét házastársnál azonos, kivéve, ha házassági vagyonjogi szerződés ettől eltérően rendelkezik!