Logóe-ingatlanügyvédek.hu
dr. Pablényi Szabolcs, ügyvéd

Dr. Pablényi Szabolcs

4 perc olvasás

Ingatlan ajándékozás családon belül

nagypapa unokával

Családon belüli ajándékozás költséghatékonyan

Érdekli, hogy mi az ingatlan ajándékozás menete családtagok között? Tudni szeretné, hogy mikor érdemes ajándékozási és mikor adásvételi szerződést kötni családon belül, ahhoz hogy később válás, vagy öröklési vita esetén se legyen kérdéses az ingatlan sorsa?

A következő cikkben igyekszem összefoglalni, hogy milyen konkrét lépések szükségesek az ingatlan tulajdonjogának átírásához - érintve a legfontosabb jogi és adózási szempontokat.

Ingatlan átírás menete családon belül

A családon belüli ingatlan átírás menete adminisztratív szempontból egyszerű folyamat, különösen az ingatlan ajándékozása esetén:

  • Szerződéskötés: Az ajándékozási szerződést ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni. 
  • Illetékfizetés: Lakástulajdon ajándékozásakor illetéket kell fizetni, amelynek mértéke 9 százalék. Illetékmentes azonban minden ajándékozási ügylet, ha egyenes ági rokonok (szülő-gyermek, nagyszülő-unoka), házastársak, vagy testvérek között történik.

Bár magától értetődőnek tűnhet, de az ajándékozáshoz a megajándékozott beleegyezése is szükséges.

Fontos szempontok:

  • Haszonélvezeti jog: Az ingatlan átírásakor lehetőség van a haszonélvezeti jog fenntartására. 
  • Tulajdonközösség: Ha az ingatlant több személynek ajándékozzák vagy adják el, akkor osztatlan közös tulajdon jön létre. Ebben az esetben fontos lehet szabályozni az ingatlan használatát.
  • Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot: Ennek a feltételeit célszerű, ha a szerződés rendezi, de egyébként a Ptk. alapján is számos jogcím ismert.

Egy lakás, vagy családi ház átírása családon belül összetett folyamat, amely számos jogi és pénzügyi kérdést vet fel. Ezért javasolt mielőbb ügyvéd segítségét kérni már  tervezéshez is.

Ingatlan ajándékozási szerződés

Az Illés és Szabó Ügyvédi Társulás tagjai FIX, tehát az ingatlan értékétől független díjakon készítenek ajándékozási szerződést.

Családon belüli ajándékhoz kapcsolódó öröklési kérdések

Ha több gyermek/unoka közösen örököl, akkor általában mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani az elhunyttól kapott ajándék értékét - ami azt eredményezi, hogy a megajándékozott az ajándék értékével kevesebbet örököl. Ezt nevezik osztályrabocsátásnak, amelynek szabályaitól bizonyos esetekben el lehet térni.

Az ajándékozási szerződésben ezt megfelelő módon ki lehet zárni.

Ajándékozás kiskorúnak

Amennyiben az ingatlan ajándékozása egy kiskorú részére történik, fontos tisztában lenni azzal, hogy az ajándékozás jogi szabályai eltérőek attól függően, hogy a gyermek cselekvőképtelennek vagy korlátozottan cselekvőképesnek minősül. 

A kiskorú, aki még nem töltötte be a 14. életévét, cselekvőképtelennek számít, így az ő nevében a törvényes képviselője jár el, és az általa tett jognyilatkozat semmis. Azok a kiskorúak, akik már betöltötték a 14. életévüket, korlátozottan cselekvőképesek, és jognyilatkozatuk érvényességéhez a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges. A 14-18 év közöttiek esetén tehát ők és a szüleik is aláírják az ajándékozási szerződést.

Ajándékozás esetén főszabály szerint nem kell a gyámhatóság jóváhagyása, kivéve ha az ajándékba adott ingatlan nem tehermentes. Ilyen értelemben nem számít tehernek, ha az ajándékozó a saját haszonélvezeti jogát fenntartja. 

számítógép és jegyzetek

Az ingatlan ajándékozás komoly tervezést igényel

Ingatlan tulajdonjog átruházása családon belül adásvétellel

Van, hogy a családtagok a fent is jelzett hátrányok elkerülése végett úgy döntenek, hogy az átruházásra mégse ajándékozás jogcímén kerüljön sor, hanem adásvétellel A családon belüli ingatlan adásvétel menete igen hasonló az ajándékozáshoz:

  • Szerződéskötés: Az adásvételi szerződést is írásba kell foglalni, és ezt is ügyvédnek kell ellenjegyeznie. 
  • Illetékfizetés: Adásvétel esetén is illetéket kell fizetni, de ez általában alacsonyabb, mint az ajándékozás esetén: csupán 4%. Nem kell illetéket fizetni adásvétel esetén sem, ha egyenes ági rokonok (szülő-gyermek, nagyszülő-unoka), vagy házastársak adják-veszik az ingatlant.

A testvérek közötti adásvétel - az ajándékozással szemben - mindig illetékköteles! Adásvétel esetén is fenntartható a haszonélvezet joga. Vétel esetén öröklési kérdések nem merülnek fel, hiszen ilyenkor a családtag vételárat fizet a későbbi örökhagyónak.

Ingatlan adásvétel ügyvédi díja

Az Illés és Szabó Ügyvédi Társulás tagjai országszerte azonos díjszabás mellett dolgoznak.

Állítsa be az ingatlan vételárát a csúszkával

Ár: 60 000 000 Ft

e-ingatlanügyvédek.hu

0 Ft

Rejtett költségek nélkül, áfával

Tovább az ajánlathoz

Családon belüli ingatlan ajándékozás kockázatai

Bár a családon belüli ajándékozás egyszerűnek tűnhet, vannak bizonyos kockázatok, amelyekkel számolni kell:

Személyi jövedelemadó

A családon belüli ajándékozás legfőbb kockázata az, hogy ha a megajándékozott 5 éven belül eladná az ajándékba kapott ingatlant, akkor a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség fogja terhelni. Míg az adásvétellel szerzett ingatlanok esetén az SZJA alapja (leegyszerűsítve) a vételárak különbsége, családon belüli ajándékozás esetén nincs vételár és az ingatlan alapja (általában) a vételár 25%-a lesz. Ha az ingatlant a családtagok alapvetően el szeretnék adni, akkor nem célszerű egy egyszerű meghatalmazást ajándékozási szerződéssel pótolni.

Fedezetelvonó szerződések

A másik kockázat akkor merül fel, ha a családtagot terhelő fizetési kötelezettség fedezetéül szolgáló ingatlant szeretnének "kimenteni" - például egy végrehajtás elől. A Ptk. 6:120. §-a értelmében a szerződés, amellyel harmadik személy igényének kielégítési alapját részben, vagy egészben elvonták, e harmadik személy irányában hatálytalan, ha a szerző fél rosszhiszemű volt, vagy rá nézve a szerződésből ingyenes előny származott. 

Ha valaki a fedezetelvonó szerződést a családtagjával (Ptk. szerinti hozzátartozójával) köti, akkor, a rosszhiszeműséget és az ingyenességet vélelmezni kell. Ez a vélelem megdönthető, azaz ellenbizonyítás lehetséges - például adásvételi szerződés esetén a vételár átutalását igazoló banki igazolásokkal.

híd alatt sétáló családtagok

Ingatlan ajándékozási szerződés - előnyök és kockázatok

Ajándékba kapott ingatlan és a házastársi vagyonközösség

A házastárs különvagyonához tartozik az az ingatlan, amelyet a házastárs

Családon belüli ingatlan ajándékozás esetén akkor probléma a házastársi vagyonközösség, ha bizonyítható, hogy az ajándékozó nem különvagyonnak szánta az ingatlant, hanem a házastársaknak járó közös ajándéknak. Ez a probléma az ajándékozási szerződésen belül, illetve külön (akár utólag is megköthető) házassági szerződéssel is kezelhető.

Összegzés

Ha akár az ajándékozó, akár a megajándékozott később konfliktusba kerül a család többi tagjával, az ajándékozott ingatlan viták tárgyává válhat. Az ingatlan rövid időn belüli értékesítése pedig adójogi problémák forrásává válhat. 

Érdemes lehet még végig gondolni, hogy a családtagok tartási, vagy életjáradéki szerződést kössenek. Ez a megoldás akkor lehet előnyös, ha az ajándékozó időskorban van, és szeretné biztosítani, hogy gondoskodjanak róla.

Az ingatlan átruházásával kapcsolatos döntés meghozatala előtt érdemes a családtagokkal és ügyvéddel is megbeszélni az ajándékozás kérdését.


Amennyiben családon belüli ajándékozáshoz keres ügyvédet, tekintse át szolgáltatásainkat és vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Adózás, költségoptimalizálás
Tudnivalók tulajdonosoknak
Pablényi SzabolcsPS
Szerző:

Csapatunk

Dr. Pablényi Szabolcs

dr.pablenyiszabolcs@gmail.com

Az e-ingatlanügyvédek.hu Budapest II. kerületében dolgozó tagja. Szakterülete a lakóházak, társasházi lakások adásvétele, ajándékozása és a bérleti szerződések.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

A kiskorú nem tehermentes ingatlanszerzése gyámhatósági engedélyhez kötött. Nincs szükség a gyámhatóság jóváhagyására, ha a teher a megajándékozó javára történő haszonélvezet.