Logóe-ingatlanügyvédek.hu
dr. Toldy Miklós ügyvéd

Dr. Toldy Miklós

5 perc olvasás

Ha tetőtér beépítés engedély nincs, csak a lehetőség adott - mit tegyünk?

Tetőtérbeépítés mint opció?

Tetőtérbeépítés mint opció?

Egy ügyfelem társasházi lakást kívánt vásárolni tetőtér beépítési lehetőséggel. Zseniálisnak találtam az ötletét, hiszen egyre bővülő családdal nehezen juthatna másként megfelelő méretű, belvárosi lakáshoz. Ügyvédként persze tisztában vagyok vele, hogy az ilyesmi sem jogi, sem műszaki tekintetben nem feltétlenül egyszerű - de végső soron ezért keres az ember társasházi és ingatlan-nyilvántartási ügyekben jártas ügyvédet!

Az ügyfelem kis idő múlva rá is talált a számára ideális, kedvező árú lakásra: az eladók okiratokkal igazolták, hogy nem csak a már meglevő lakás az övék, de a lakás feletti tetőteret megvásárolták, vagyis az is külön tulajdonban áll. Amikor ezt örömmel elmesélte nekem, azt gondoltam magamban: Túl szép hogy igaz legyen..

Ha érdekli a történet vége, olvasson tovább!

Mivel igazolható egy tetőtéri beépítés tulajdonjoga?

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mit is kapott kézhez az ügyfelem, először is tisztázzuk, hogy minden külön tulajdonú ingatlannak van helyrajzi száma és így tulajdoni lapja is. Ha a Földhivatal Online-ról lekért tulajodni lap értelmében

  • a tetőtérnek valóban van saját helyrajzi száma és 
  • a tulajdonosa az eladó-jelölt, 

akkor nagy baj nem lehet: amit a hirdetésben láttunk az valóban egy külön tulajdonú társasházi albetét. Csakhogy ilyenkor nem okiratokkal, hanem tulajdoni lappal szokás a tulajdoni viszonyokat igazolni.

Sajnos miután átnéztük az ügyfelünknek átadott iratanyagot és lekértük a tulajdoni lapokat, kiderült, hogy a bemutatott iratok egy laikus számára megfelelőnek tűnhetnek ugyan, de a jogszabályi előírásokat már nem teljesítik, így egy egyszerű adásvételi szerződéssel a tetőtér sem kerülhetett az ügyfelem tulajdonába. 

Jelen esetben ugyanis a tulajdonostársak egymás között egyszerűen írásban megállapodtak, hogy egyikük külön tulajdonába kerül az addig közös tulajdont képező ingatlanrész és ebben a szerződésben engedélyezték a tetőtér beépítését is. Ez - bár több, mint a semmi - egy lakásvásárlónak nem elegendő. Ugyanígy nem lett volna elegendő, ha a társasházi közgyűlés csak úgy eladja a közös tulajdonában álló épületrészt, hiszen a közös tulajdon - ekként - forgalomképtelen (lásd: Kúria Pfv. 21.160/2016/5.).

Tudni szeretné, hogy mit érdemes megvenni és mit nem?

Konzultáljon ingatlanjogban, társasházi és építési kérdésekben egyaránt jártas kollégáinkkal!

Mit mond a Társasházi törvény és az Inytv.? Tetőtérbeépítés esetén alapító okirat módosítás!

Természetesen mind az eladót, mind a tulajdonostársait tájékoztattam arról, hogy a megfelelő okiratokat az ő esetükben a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény és az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény határozza meg.

Azt, hogy egy társasházban mi képezi közös-, és mi külön tulajdon tárgyát, a társasház alapító okirata rendezi. Éppen ezért főszabály szerint a közös tulajdonú ingatlanrész külön tulajdonba adásához az alapító okirat módosítása, ahhoz pedig valamennyi tulajdonostárs hozzájárulása szükséges.

Szakértői segítséggel szinte minden megoldható

Szakértői segítséggel szinte minden megoldható

Biztos, hogy kell minden egyes tulajdonostárs aláírása?

Jó tudni, hogy az alapító okirat felhatalmazást adhat arra, hogy a közös tulajdonnal kapcsolatos adásvételi szerződést az összes tulajdoni hányad legalább kétharmadát képviselő tulajdonostárs, vagy ugyanilyen szavazataránnyal a "közösség" (társasházi közgyűlés) kösse meg - de csak ha nem az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát (állékonyságát), a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés, vagy vagyontárgy lenne az adásvétel tárgya. A közgyűlés határozata ilyenkor az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre alkalmas okiratnak minősül.

Amennyiben az alapító okirat nem ad felhatalmazást a közös tulajdon ilyen módon történő elidegenítésére, akkor is van lehetőség arra, hogy ne kelljen valamennyi tulajdonostárs hozzájárulásával határozatot hoznunk, mivel a Társasházi törvény szerint az elidegenítés, az ezzel kapcsolatos alapító okirat módosítás a tulajdonostársak összes tulajdoni hányad szerinti legalább négyötödös többségével hozott határozatával is megtörténhet. Ebben az esetben azonban a kisebbségben maradt tulajdonostársaknak lehetőségük van arra, hogy a határozatot, annak meghozatalától számított 60 napon belül keresettel támadják meg.

Minden társasházi lakás vásárlás előtt érdemes ellenőrizni az alapító okiratot

Minden társasházi lakás vásárlás előtt érdemes ellenőrizni az alapító okiratot

Milyen további feltételeknek kell megfelelnie a tulajdonostársak döntésének?

A közgyűlésnek az elidegenítés tárgyában hozott határozatában minden esetben rendelkeznie kell a külön tulajdonhoz tartozó közös tulajdoni hányadról. A határozatot pedig közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni, hiszen csak egy ilyen okirat alkalmas a változás ingatlan-nyilvántartási átvezetésére. Természetesen segítettem az eladónak, illetve a társasháznak, így hamarosan elhárult minden akadály az ügyfelem vágyott ingatlanvásárlása elől.

Fontos tudni, hogy ha a közgyűlés négyötödös többségének határozata a változás alapja, úgy szükséges a kisebbségben maradó tulajdonostársak nyilatkozata, hogy nem kívánnak élni keresetindítási jogukkal - ennek hiányában a változás ingatlan-nyilvántartási átvezetésének feltétele az, hogy a keresetindításra nyitva álló határidő eredménytelenül teljen el.

Építési engedély, vázrajz kellhet?

Ha nem kerül sor társasház kibővítésére, új épület sem kerül a közös földterületre, sőt a tetőtér rendeltetése sem módosul, hanem egyszerűen csak külön tulajdonba kerül, ami eddig közös tulajdon volt, akkor sem használatbavételi engedély, sem az építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány, sem pedig vázrajz nem szükséges.

Társasháznál a közös tulajdonban lévő épületrészeket érintő jog bejegyzése, vagy jogilag jelentős tény feljegyzése céljából benyújtott okirathoz a tárasházi alaprajz másolatán elkészített helyszínrajzot is mellékelni kell, amelyen a bejegyzendő joggal, feljegyzendő ténnyel érintett területet meg kell jelölni. Esetünkben nem a közös tulajdonra kerül bejegyzésre jog, hanem éppen a közös tulajdon közös tulajdon jellege változik, de azért egy ilyen helyszínrajz nem árthat.

A végső beépítésnek további bonyolult szabályai vannak

A beépítés megvalósításának további és igen bonyolult szabályai vannak!

Rendeltetésmódosítás, további lakások kialakítása csak önkormányzati közreműködéssel?

Az ügyfelem csak egy bővítésre alkalmas lakás tulajdonjogát szerette volna megszerezni, nem pedig egy kibővített-átalakított ingatlant, így a rendeltetésmódosítás problémájával nem kellett foglalkoznia, hiszen ilyenkor a rendeltetésmódot az alapító okirat igazolja.

Ha azonban egy társasházi lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség, netán épületrész rendeltetése is megváltozik (pl. tetőtérből lesz önálló lakás), akkor a változás véglegesítéséhez, azaz földhivatali bejegyzéséhez egy hatósági bizonyítványra is szükségünk lesz. Ugyanez igaz akkor is, ha a lakások vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma növekszik (ugye a tetőtérrel). Ezzel a problémával azonban már csak a bővítéskor kell az ügyfelemnek számolnia.

Ez a hatósági bizonyítvány egyébként az önkormányzat által kiadott, "rendeltetést" és "rendeltetésiegység-számot" igazoló hatósági bizonyítvány, amelynek a kiadását az önkormányzat településképi bejelentési eljárása előzi meg. Az önkormányzat az eljárás során elsősorban a helyi építési szabályzatban foglaltakat, vagy a településrendezési illeszkedés követelményét ellenőrzi.

Összegzés

A társasházi tetőtér beépítése izgalmas lehetőséget kínálhat a nagyobb élettér megteremtésére anélkül, hogy el kellene hagynia a belvárosi élet kényelmét. Azonban a jogi és műszaki részletek bonyolultsága miatt elengedhetetlen, hogy minden lépést körültekintően és alaposan megvizsgáljunk. Ha hasonló projektbe fogna, mindig ellenőrizze a tulajdoni viszonyokat, a társasházi alapító okiratot és győződjön meg arról, hogy minden szükséges engedély rendelkezésre áll!


Amennyiben további kérdése lenne a témában, vagy ügyvédre lenne szüksége tetőtérbeépítés kapcsán, tekintse át a szolgáltatásainkat és vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Hasznos tudnivalók ingatlanvásárlás előtt
Toldy MiklósTM
Szerző:

Csapatunk

Dr. Toldy Miklós

drtm@drtm.hu

Dr. Toldy Miklós ügyvéd, az e-ingatlanügyvédek.hu budapesti (X. kerület) tagja. Szakterülete az újépítésű lakásokkal kapcsolatos kérdések, valamint az adó és illetékjog.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

A tetőtér külön tulajdonba vétele esetén a tulajdonosnak meg kell szereznie a társasház többi tulajdonosának hozzájárulását, és módosítani kell az alapító okiratot.