Logóe-ingatlanügyvédek.hu
e-ingatlanugyvedek.hu

Horváthné dr. Sipos Eszter

5 perc olvasás

A lakásbérleti szerződés felmondása

Albérlet felmondás közös megegyezéssel - nem mindenki ilyen szerencsés

Albérlet felmondás közös megegyezéssel - nem mindenki ilyen szerencsés

A lakásbérleti szerződés egy tartós jogviszonyt létrehozó szerződés, amely alapján a bérbeadó meghatározott lakás, vagy lakóház időleges használatának átengedésére, a bérlő pedig bérleti díj fizetésére köteles. A határozott időre kötött bérleti szerződés (általában) automatikusan megszűnik a bérlet végén, minden más esetben a felek közös megegyezése, vagy az egyik fél felmondása szükséges.

A felmondás mindig egyoldalú nyilatkozat, vagyis csak az írja alá, aki felmondani kíván. A felmondáshoz tehát nem kell a másik fél beleegyezése, vagy engedélye.

A jelen cikkben igyekeztem röviden összefoglalni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a lakásbérleti szerződések felmondására.

Hogyan lehet felmondani egy lakásbérleti szerződést?

A lakás bérbeadásának érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges - ugyanez a szabály érvényes a felmondásra is. Az írásba foglalás természetesen nem elégséges, hiszen az írásbeli felmondást el is kell juttatni a bérlőhöz. Ezt tértivevényes levélben célszerű megtenni, de szerencsés ha a bérleti szerződés engedi az e-mailes kommunikációt.

Mit írjunk bele a felmondásba?

A kérdés megválaszolásához először is fontos tudni, hogy a lakások bérletét három fontos dokumentum szabályozza:

Míg a bérleti szerződés a jogszabályi kereteken belül szabadon alakítható, a Ptk. szabályaitól pedig legtöbbször el lehet térni a szerződésben, a Kúria nem régiben megállapította, hogy a Lakástörvény bérleti jogviszony felmondására vonatkozó szabályai kógensek, azoktól sem a felek megállapodása, sem jogszabály (pl. önkormányzati rendelet) nem térhet el (Kúria Pfv.V.20.990/2020/4. precedensképes határozat).

A Lakástörvény kötelező jellege miatt felmondás esetén elsősorban az itt rögzített szabályokat kell betartani és csak kiegészítő jelleggel kell a szerződés, illetve a Ptk. szabályait figyelembe venni.

Mit mond a Lakástörvény a bérlet felmondásáról?

A Lakásbérleti törvény a rendkívüli felmondás szabályait rendezi - tehát azokat az okokat, amikor súlyos szerződésszegés vezet akár a határozott, akár a határozatlan idejű bérleti szerződés felmondásához:

Felmondási okSzabályok
Lakbér fizetés elmaradásaA bérbeadó köteles a bérlőt – a következményekre figyelmeztetéssel – a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet.
A bérlő vagy a vele együttlakó személyek magatartásaA bérbeadó köteles a bérlőt – a következményekre figyelmeztetéssel – a magatartás megszüntetésére vagy megismétlésétől való tartózkodásra a tudomására jutástól számított nyolc napon belül írásban felszólítani. A felmondást az alapjául szolgáló magatartás folytatásától, vagy megismétlésétől számított nyolc napon belül írásban kell közölni.

Ha a felmondás oka az, hogy a bérlő nem fizette meg a lakbért, akkor a felmondást az elmulasztott határnapot követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál.

A Lakástörvény rendkívüli felmondási okai a Ptk. keretei között a bérleti szerződésben tovább bővíthetőek, de a Ptk. is rögzít bizonyos szabályokat:

Felmondási okSzabályok
A bérbeadóval, vagy a szomszédokkal szemben az együttélés követelményeivel kirívóan ellentétes magatartásA bérbeadó a bérlő előzetes felszólítását követően, legalább tizenötnapos felmondási idővel, a felmondást követő hónap utolsó napjára felmondhatja.
A lakás, vagy a közös használatra szolgáló terület nem rendeltetésszerű, vagy nem szerződésszerű használataA bérbeadó a bérlő előzetes felszólítását követően, legalább tizenötnapos felmondási idővel, a felmondást követő hónap utolsó napjára felmondhatja.

A felmondást nem kell előzetes felszólításnak megelőznie, ha a kifogásolt magatartás olyan súlyos, hogy a bérbeadótól a szerződés fenntartását nem lehet elvárni. A felmondást a tudomásszerzéstől számított nyolc napon belül kell közölni.

Bérleti szerződés felmondása tulajdonos részéről

Bérleti szerződés felmondása a tulajdonos részéről nem ritka

Milyen további szabályokat rögzít a Ptk. a felmondás kapcsán?

A Ptk-ban alapvetően a rendes felmondás szabályait találjuk.

Határozatlan idejű szerződések esetén

A határozatlan időre kötött lakásbérleti szerződést bármelyik fél a hónap tizenötödik napjáig a következő hónap végére mondhatja fel. Ha ezt a határidőt a felek nem tartják be, a bérleti jogviszonyt a felmondás közlését követő második hónap végére felmondottnak kell tekinteni.

Fontos tudni
A határozatlan idejű lakásbérlet tartós jogviszonynak minősül, ilyen esetben a felmondási jog kizárása semmis [Ptk. 6:213.§ (3)].

Határozott idejű bérleti szerződések esetén

A határozott időre kötött szerződést bármelyik fél rendes felmondással felmondhatja a törvényes felmondási idő betartásával idő előtt gyakorolható felmondási jog esetén a hónap végére, legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig. Ettől a rendelkezéstől a felek a bérleti szerződésben eltérhetnek!

Bérleti szerződés, jogi tanácsadás

Bérleti szerződés készítés és véleményezés ingatlanjogra szakosodott ügyvédektől.

Megszűnik a határozott időre kötött bérleti szerződés a szerződésben meghatározott idő elteltével?

A határozott időre szóló lakásbérleti jog a szerződésben meghatározott idő elteltével szűnik meg, azonban, ha 

  • a bérleti idő eltelte után a bérlő a dolgot tovább használja, ÉS
  • ez ellen a bérbeadó tizenöt napos jogvesztő határidőn belül nem tiltakozik, a határozott időre kötött szerződés határozatlan időtartamúvá alakul át.

A bérleti szerződésben a Ptk. fenti szakaszának alkalmazását ki lehet zárni.

A bérbeadó eladja a lakást, megszűnik a bérleti szerződés?

Ha a bérbeadó a bérleti szerződés megkötését követően eladja a bérelt ingatlant, akkor a a bérleti szerződésből fakadó jogok és kötelezettségek tekintetében az új tulajdonos lép a bérbeadó helyébe. Lényegében a bérleti szerződés változatlan tartalommal fennmarad, csak a bérbeadó személye és adott esetben a bérleti díj teljesítési helye (bankszámla) változik.

Fontos tudni
A bérbeadó és az új tulajdonos a bérlővel szemben egyetemlegesen kötelesek helytállni a bérbeadót a bérleti szerződés alapján terhelő kötelezettségek teljesítéséért.
Tudni szeretné mi történik ha az albérlő nem fizet

Tudni szeretné mi történik, ha az albérlő nem fizet?

Milyen jogai vannak a bérlőnek, illetve a bérbeadónak a bérlet megszűnése esetén?

A bérlő ilyenkor már a kiköltözés előtt köteles megengedni, hogy az, aki a lakást bérbe kívánja venni, azt megfelelő időben és módon megtekinthesse.

A bérlet megszűnése után a bérlő köteles a lakás birtokát a bérbeadónak visszaadni. Ha a bérbeadóval szemben követelései vannak, ezek kiegyenlítéséig kulcsátadásra nem köteles - bár a lakást ilyen esetben már nem lakhatja. Amennyiben utóbb kiderült, hogy a követelései alaptalanok voltak, a visszatartás idejére a szerződés alapján kikötött bérleti díjat köteles megfizetni és minden olyan kárért felel, amely e nélkül nem következett volna be.

A bérlő mindazt, amit a saját költségén a dologra felszerelt (pl. sütő, légkondícionáló), a dolog épségének sérelme nélkül leszerelheti. Lakásbérlet esetén lehetőség van arra, hogy a bérlő "megfelelő kártalanítás" ellenében megtarthassa ezeket az eszközöket.

Érdeklik a kaució szabályai?

Olvassa el cikkünket a bérleti szerződéshez kapcsolódó óvadékról!

Milyen más esetben szűnhet még meg a lakásbérleti szerződés?

Egy lakásbérleti szerződés az alábbi esetekben szűnhet meg:

  • a felek a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik;
  • a lakás megsemmisül;
  • az arra jogosult felmond; 
  • a bérlő meghal és nincs a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy; 
  • a bérbeadó a lakást elcseréli;
  • a bérlőt Magyarország területéről kiutasították; 
  • a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti; 
  • a bérlő lakásbérleti jogviszonya hatósági határozat folytán megszűnik; 
  • a törvény erejénél fogva.

Összegzés

A bérleti szerződések általában felmondással szűnnek meg - nagyon fontos azonban betartani a szabályokat akár határozott, akár határozatlan idejű bérleti szerződést kötöttek a felek.

A felmondást írásba kell foglalni és azt megfelelően közölni kell a másik féllel. Legalább ennyire fontos a megfelelő felmondási idő meghatározása.


Amennyiben további kérdése lenne, vagy bérleti jogviszony kapcsán jogi tanácsadásra lenne szüksége, tekintse át szolgáltatásainkat és keressen minket az alábbi elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Horváthné dr. Sipos EszterHdSE
Szerző:

Csapatunk

Horváthné dr. Sipos Eszter

sipieszti76@gmail.com

Horváthné dr. Sipos Eszter az e-ingatlanügyvédek.hu győri tagja. Szakterülete a használt lakás adásvétel, a termőföld tranzakciók és a tartási szerződések.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

A bérlő örökösei a határozott időre kötött bérleti szerződést harminc napon belül rendes felmondással felmondhatják. A felmondási időt ha hagyatéki eljárásra nem került sor, az örökhagyó halálától; hagyatéki eljárás esetén a teljes hatályú hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedésének napjától; öröklési per esetén a bírósági ítélet jogerőre emelkedésének napjától kell számítani.