Logóe-ingatlanügyvédek.hu
dr Király Olivér

Dr. Király Olivér

4 perc olvasás

Lakásbérlet esetén kaució vagy óvadék? Minden amit tudni kell!

Az óvadék és a kaució szinonimák

Az óvadék és a kaució tulajdonképpen szinonimák

Bérleti szerződés esetén általában kauciót szokás kérni a bérlőtől, holott ilyen fogalmat a magyar jog nem ismer. Az ügyvéd által szerkesztett bérleti szerződések emiatt legtöbbször óvadékra hivatkoznak. Röviden: ami a köznyelvben kaució, az a jogászok szóhasználatában óvadék.

Bárhogy is nevezzük a kaució/óvadék kapcsán a legfontosabb tudnivalók a következők:

  • A kauciót a bérlő a bérleti szerződés megkötésekor szokta átadni a bérbeadónak, de nincs akadálya annak sem, hogy beköltözéskor fizessen.
  • A kaució fizethető készpénzben, de átutalással is.
  • A bérleti szerződés megszűnésekor a bérbeadónak vissza kell fizetnie a kaució teljes összegét a bérlőnek - de csak akkor, ha az eleget tett a szerződésben vállalt kötelezettségeinek.
  • Ha a bérlő kárt okoz a lakásban, szerződésbe ütköző módon nem kiürítve/kitakarítva adja át a lakást, vagy nem fizeti meg a bérleti díjat, a bérbeadó a kaucióból fedezheti a kárát.
  • Hacsak a szerződés eltérően nem rendezi, a kauciót nem lehet az utolsó hónapban "lelakni".
  • A túlzott mértékű kauciót a bíróság mérsékelheti.

Amennyiben többet szeretne tudni a bérlethez kapcsolódó óvadékról, olvasson tovább:

Mennyi szokott lenni a kaució a bérleti szerződésben?

A kaució (vagyis az óvadék) összege Magyarországon jellemzően 1-3 havi bérleti díj között mozog. Ha a bérleti szerződést családtagok, vagy jóbarátok kötik, akkor általában nem szokás óvadékot kérni, de távolabbi ismeretség, vagy idegenek esetén szinte mindig sor kerül erre.

A következő tényezők befolyásolhatják a kaució mértékét:

  • Az ingatlan állapota és felszereltsége: Ha az ingatlan új építésű, vagy felújított, esetleg drága bútorokkal berendezett, akkor a bérbeadó magasabb kauciót kérhet, hogy bebiztosítsa magát esetleges károk ellen.
  • A bérleti időszak hossza: Hosszabb bérleti időszak esetén a bérbeadó szintén kérhet magasabb kauciót.
  • A bérlő anyagi helyzete: Bár nem feltétlenül etikus, de előfordulhat, hogy a bérbeadó a bérlő anyagi helyzetétől függően állapítja meg a kaució összegét.
Fontos tudni
Ha a kaució összege meghaladja a havi bérleti díj háromszorosát, a túlzott mértékű biztosítékot a bérlő kérelmére a bíróság mérsékelheti.
Albérleti szerződés mellé mekkora kauciót szokás adni

Tudni szeretné, hogy albérleti szerződés mellé mekkora kauciót szokás adni?

Az óvadék/kaució kezelése bérlés esetén

A kauciót tipikusan készpénzben szokás átadni, ilyenkor javasolt a bérleti szerződésben, vagy egy külön átadás-átvételi jegyzőkönyvben rögzíteni, hogy a bérlő mikor-mennyi pénzt adott át a bérbeadónak. 

Az átutalással rendelkezésre bocsátott óvadékot utólag könnyebb igazolni, de érdemes észben tartani, hogy a bankszámlakivonatokat jellemzően 6 hónapig lehet a netbankokból lekérni, így mind a bérlőnek, mind a bérbeadónak érdemes a tárgyhavi bankszámlakivonatot időben lementeni a későbbi viták elkerülése érdekében.

A kaució után a bérlőt nem illeti meg kamat

Érdemes kikötni a bérleti szerződésben, hogy az esetben, ha a bérbeadó még a bérleti jogviszony alatt (tehát felmondás helyett/előtt) jogszerűen felhasználja az óvadékot, akkor azt milyen időn belül köteles a bérlő "visszatölteni".

Bérleti szerződés, jogi tanácsadás

Bérleti szerződés kapcsán ügyvédre lenne szüksége?

Mikor jár vissza a kaució a bérlő részére?

Mivel ezt a jogintézményt sem a Ptk., sem a Lakástörvény nem rendezi, ezért a kérdést teljes egészében a bérleti szerződés alapján kell megítélni.

Röviden, ha a bérlő teljes egészében szerződésszerűen teljesített, az óvadék a bérleti szerződés megszűnésekor, illetve a bérlemény birtokának visszaadásakor visszajár.

Mikor nem jár vissza az óvadék?

Általában az alábbi esetekben tarthatja meg a bérbeadó a kauciót:

  • Fizetési hátralék: Ha a bérlőnek bérleti díj tartozása halmozódott fel, a bérbeadó azt az óvadékból rendezheti.
  • Késedelmes fizetés: Ha a bérlő rendszeresen késedelmesen fizeti a bérleti díjat, a bérbeadó a kaucióból fedezheti a késedelmi kamatot.
  • Elmaradt közüzemi számlák: Ha a bérlő nem fizette meg a közüzemi számlákat, a bérbeadó a kaucióból rendezheti ezeket a tartozásokat.
  • Kártérítés: Ha a bérlő a bérleményben kárt okoz, a bérbeadó a kaucióból vonhatja le a javítási költségeket.
  • Rendkívüli takarítás: Ha a bérlő a lakást (szerződésszegő módon) szennyezett állapotban adja vissza, a bérbeadó a kaucióból fedezheti a takarítási költségeket.
  • Szerződésszegés: Ha a bérlő megszegi a bérleti szerződésben foglalt egyéb feltételeket (pl. tiltott háziállat tartása, engedély nélküli albérlők), a bérbeadó a kaució egy részét, vagy egészét visszatarthatja.
  • Korai szerződésbontás: Ha a bérlő a szerződésben meghatározott felmondási idő előtt felmondja a szerződést, a bérbeadó a kaucióból kompenzálhatja magát a bevételkiesés miatt.
  • Kulcsok elvesztése: Ha a bérlő elveszíti a lakás kulcsait, a bérbeadó a kaucióból fedezheti a zárcsere költségeit.
  • Bérbeadó engedélye nélküli változtatások: Ha a bérlő a bérbeadó engedélye nélkül végez átalakításokat a lakásban, a bérbeadó a kaucióból finanszírozhatja az eredeti állapot visszaállítását.
Érdemes az ingóságokra is kitérni a bérleti szerződésben

Érdemes az ingóságokra is kitérni a bérleti szerződésben

A kaució visszajár? Az ingóságokban keletkezett károk kérdése

Gyakran okoz utólagos fejfájást, hogy a bérleményben található felszerelési tárgyakban (bútorok, elektronikai eszközök) ki és mekkora kárt okozott. Ha a bérlemény bútorozottan kerül kiadásra, akkor érdemes az ingóságokról egy olyan listát készíteni, ami értékeket is tartalmaz. Ha a birtokbaadási jegyzőkönyv fényképes mellékleteket is tartalmaz, akkor utóbb könnyű lesz megállapítani, hogy a bérlet alatt tört-e el az asztal lába és azt is, hogy az asztal mekkora értéket képvisel.

Összegzés

Bár a köznyelvben bérleti kauciónak hívjuk, jogilag helyesebb az óvadék kifejezés. Ez az összeg a bérlőtől a bérbeadónak átadott pénz, ami biztosítékként szolgál arra az esetre, ha a bérlő nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit. A bérbeadó az óvadékból kielégítheti a bérlői szerződésszegés miatt felmerült igényeit.

A kaució összege jellemzően 1-3 havi bérleti díj, de befolyásolhatja az albérlet állapota, a bérleti időszak hossza és akár a bérlő anyagi helyzete is. A kauciót általában készpénzben vagy átutalással fizetik, és a bérleti szerződés végén visszajár, ha a bérlő mindent rendben teljesített.

A bérbeadó azonban bizonyos esetekben visszatarthatja a kauciót, például ha a bérlőnek tartozása van, kárt okozott, vagy megszegte a szerződést. Fontos, hogy a kaució átadásáról és a visszatérítés feltételeiről a bérleti szerződésben részletesen rendelkezzenek.


Amennyiben további kérdése lenne a bérleti szerződés, vagy az óvadék kapcsán, tekintse meg a szolgáltatásainkat és vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Tudnivalók tulajdonosoknak
Király OlivérKO
Szerző:

Csapatunk

Dr. Király Olivér

drkiralyoliver@gmail.com

Dr. Király Olivér ügyvéd, az e-ingatlanügyvédek.hu kecskeméti tagja. Szakterülete az ingatlanjog, ezen belül is az adásvétellel kapcsolatos kérdések.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

A kaukció nem helyes kifejezés. Kaució, de még inkább óvadék.