Logóe-ingatlanügyvédek.hu
dr. Toldy Miklós ügyvéd

Dr. Toldy Miklós

4 perc olvasás

A tulajdonjog bejegyzése mennyi idő?

Mennyi idő a tulajdonszerzés a kérelem benyújtását követően

Tudni szeretné, hogy mennyi idő a tulajdonszerzés a kérelem benyújtását követően?

A felek aláírták az adásvételi szerződést, a vételár megfizetésre került és a kulcsok is a vevők zsebében lapulnak? Ilyenkor szoktak felhívni az ügyfeleim, hogy megkérdezzék: a tulajdonjog bejegyzése még mennyi ideig fog tartani?

A főszabály - amit minden ügyvéd álmából felkeltve is azonnal felmond - hogy a tulajdonjog bejegyzésére nyitva álló határidő maximum 60 nap, de ez soron kívüli ügyintézés igénylése esetén 30 napra csökkenthető.

Cikkünkben részletesen bemutatom a tulajdonjog bejegyzés menetét, az ügyintézési határidőket és mindent, amit tudni kell ahhoz, hogy magabiztosan vághasson bele az ingatlanvásárlásba!

Mit jelent a tulajdonjog bejegyzése ingatlanok esetében?

A Ptk. alapján egy ingatlan tulajdonjogának adásvétellel való megszerzéséhez 

  • szerződés és erre tekintettel 
  • a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése is szükséges.

Tehát míg egy ingó (például egy kosár alma) megszerzéséhez elég egy szerződés és az alma átadása, ingatlanok esetén addig nem szerez tulajdonjogot a vevő, ameddig ezt az állam - földhivatali bejegyzés formájában - nem szentesíti.

A vevők néha - helyesen - úgy teszik fel ezt a kérdést, hogy mikor jelennek meg a tulajdoni lapon? A tulajdoni lap ugyanis az, ami közhitelesen tanúsítja egy ingatlan tulajdoni viszonyait. A széljegyben persze már a szerződéskötés után megjelenik a nevük, de a II. részbe való bejegyzésük valójában a tulajdoni jog bejegyzése. De mi is a széljegy?

Az eljárás időtartama függ a földhivatal leterheltségétől is

Az eljárás időtartama függ a földhivatal leterheltségétől is

Hány nap alatt kerül a kérelem széljegyre?

Az ingatlanokkal kapcsolatos bejegyzések ügyintézése az ún. széljegyzéssel veszi kezdetét. A széljegyzés azt jelenti, hogy a beérkezett kérelmet a földhivatal megjeleníti az ingatlan tulajdoni lapján. Vagyis ha a vevő "széljegyre került", akkor bárki értesülhet a kérelméről, aki lekér egy tulajdoni lapot.

Ha személyesen érkezteti az ügyfél, vagy az ügyvédje a kérelmet, akkor az már munkaidő végéig széljegyre kerül (a reggeli kérelmek 14:00-kor már látszanak). Ha postán küldjük be az iratcsomagot, akkor a széljegyzés értelemszerűen hosszabb időt vesz igénybe - van, hogy többet, mint azután a tulajdonjog bejegyzése!

A széljegyzés után mennyi idő a bejegyzés?

Tapasztalataim szerint a két budapesti földhivatal akár 2 héten belül is eljár, míg ez vidéken nem feltétlenül ennyire gyors. A széljegyzést azonban Budapesten is csak akkor követi ilyen feszes ütemben a tulajdonjog bejegyzés, ha 

  • nincs megelőző széljegy, 
  • nincs szükség hiánypótlásra és 
  • az adásvételi szerződés tartalmazta az ún. tulajdonjog bejegyzési engedélyt. 

Mi a helyzet akkor, ha a mi ügyünk is a bonyolultabbak közé tartozik?

A függőben tartás és a tulajdonjog fenntartással történt eladás

Abban az esetben, ha a vevő nem ún. készpénzes vevő, azaz nem fizeti ki a vételárat a szerződéskötéskor, akkor 

  • az eladó teljes joggal mondja, hogy addig nem ad hozzájárulást a vevő tulajdonjogának bejegyzéséig, ameddig a vevő a vételárat nem rendezi, de
  • a vevő is teljes joggal kéri, hogy szeretné, ha a tulajdoni lapon azért látszana, hogy megvette az ingatlant.

A fenti problémát a jog a tulajdonjog bejegyzési engedély ügyvédi letétbe helyezése és a függőben tartás, vagy a tulajdonjog fenntartással történt eladás jogintézményeinek segítségével oldja meg. Melyik mire jó?

Függőben tartásTulajdonjog fenntartással történt eladás
Széljegyre kerülIngatlant terhelő tényként a tulajdoni lap III. részére jegyzik be
Megakadályozza egy később érkező végrehajtási jog bejegyzésétNem akadályozza meg egy később érkező végrehajtási jog bejegyzését
Maximum 6 hónapra kérhetőIdőkorlát nélkül kérhető

Bármelyiket is választják a felek, a földhivatal csak akkor kezd el a tulajdonjog bejegyzésén dolgozni, ha a tulajdonjog bejegyzési engedély már rendelkezésükre áll.

a földhivatali ügyintézési határidő megelőző széljegy esetén akár egy év is lehet

A földhivatali ügyintézési határidő megelőző széljegy esetén akár egy év is lehet

Az adásvételi szerződés hiányosságai, avagy a hiánypótlás

Ha az ügyvéd kiadta a letétből a tulajdonjog bejegyzési engedélyt és minden irat a földhivatal rendelkezésére áll, még mindig nem lehetünk biztosak abban, hogy a tulajdonjogunk bejegyzésre kerül: ha ugyanis hiba kerül a rendszerbe, a földhivatal hiánypótlást rendelhet el.

Tipikus hiánypótlási esetek:

A hiány pótlására rendelkezésre álló határidőt a földhivatal szabja meg és az (indokolt esetben) egy alkalommal nyolc nappal meghosszabbítható.

Mivel rövidíthető le az eljárás?

Az Ákr. szerinti maximum 60 napos időtartam rövidebbé tehető soron kívüli ügyintézéssel, amelyet az Inytv. 46. §-a alapján van lehetőségünk kérni az ingatlanügyi hatóságól. Ezt érdemes már az ingatlan-nyilvántartási eljárás megindításakor kérni, de később is előterjeszthető ilyen kérelem. 

2024. július 29-től a soron kívüli eljárás díja emelkedni fog, egy ingatlan esetén 16.000,- Ft-ba kerül majd.

Milyen hatóság jár el az ingatlan nyilvántartási ügyekben?

Ingatlan-nyilvántartási ügyekben a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok földhivatali főosztályai, pontosabban ezek illetékes osztályai járnak el. Ha valaki tudni szeretné, hogy az ügyére melyik földhivatali osztály illetékes, akkor javaslom, a Takarnet keresőjének használatát.

A Takarnet keresője nem csak az illetékes hatóság nevéről ad felvilágosítást, de innen tájékozódhatunk

  • annak címéről, postafiókjáról
  • nyitvatartási idejéről
  • telefonszámáról és
  • e-mail címéről

is.

Összegzés

A fent írtakat összegezve elmondható, hogy a tulajdonjog-bejegyzés időtartama általános szabály szerint 60 nap, de ez változhat. A gyorsítás tekintetében a soron kívüli ügyintézést lehetne kiemelni, illetve azt az esetet, ha nincs megelőző széljegy. Ha kellő gondossággal járunk el, mi magunk is rövidíthetjük ezt az időtartamot, de minden esetben jó, ha tisztában vagyunk az eljárás menetével.

 Ha a fentiekkel kapcsolatban ügyvédi segítségre, vagy jogi tanácsra lenne szüksége, tekintse át díjszabásunkat és keressen minket az alábbi elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Hasznos tudnivalók ingatlanvásárlás előtt
Tudnivalók eladóknak
Toldy MiklósTM
Szerző:

Csapatunk

Dr. Toldy Miklós

drtm@drtm.hu

Dr. Toldy Miklós ügyvéd, az e-ingatlanügyvédek.hu budapesti (X. kerület) tagja. Szakterülete az újépítésű lakásokkal kapcsolatos kérdések, valamint az adó és illetékjog.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Ideális esetben pár hét!