Logóe-ingatlanügyvédek.hu
Dr. Illés Géza Márton

Dr. Illés Géza Márton

7 perc olvasás

Vendégbefektetői vízum és 10+10 évre szóló tartózkodási engedély

Vendégbefektetői vízum

Vendégbefektetői vízum ingatlan vásárlással

Nemrégiben nagy nyilvánosságot kapott, hogy az ún. vendégbefektetői vízum és az ehhez kapcsolódó 10+10 éves tartózkodási engedély útján Magyarország megnyitja kapuit a stabil és biztonságos környezetben letelepedni kívánó külföldiek számára.

Vendégbefektetőnek minősül, aki 

  • speciális ingatlanalapba fektet, 
  • felsőoktatási intézménynek adományoz meghatározott célra, vagy 
  • nagy értékű ingatlant vásárol. 

Ingatlanjogra specializálódott ügyvédként én értelemszerűen ez utóbbiban látom a lehetőséget. Először is fontos leszögezni, hogy ingatlanbefektetésre 2025. január 1. napját követően van lehetőség és az ingatlanra szigorú feltételek vonatkoznak:

  • Érték: Az ingatlan értékének el kell érnie a legalább 500 000 eurót.
  • Egy ingatlannal kell teljesíteni a befektetési célt.
  • Tulajdonjog korlátozása: Az ingatlant 5 évig nem lehet eladni, vagy megterhelni (pl. jelzáloggal), ezt az állam javára szóló elidegenítési és terhelési tilalom is biztosítja.
  • Tulajdonosi kör: Az 5 év alatt az ingatlan csak a letelepedési engedélyt kérő személy, vagy ő és bizonyos családtagjai tulajdonában lehet.

Ha érdeklik a részletszabályok a vendégbefektetői státusz kapcsán, olvasson tovább!

A vízumokról és tartózkodási engedélyekről általában

Harmadik országbeli állampolgár Magyarországon 

  • rövid (180 napon belül 90 napot meg nem haladó),
  • tartós (180 napon belül 90 napot meghaladó), vagy 
  • huzamos (határozatlan idő)

időtartamban tartózkodhat.

A rövid időtartamú magyarországi tartózkodást harmadik országok állampolgárai számára Magyarország az európai uniós szabályrendszer alapján teszi lehetővé és ahhoz tipikus esetben vízum szükséges. 

A tartós magyarországi tartózkodása célhoz kötött és mindig engedélyköteles - ez az ún. tartózkodási engedély, ami határozott időre szól.

A magyarországi tartózkodásnak számos jogcíme lehet, ezek közül a jelen cikk a vendégbefektetőként érkező személyek vízumáról és tartózkodási engedélyének szabályairól szól. 

Fontos tudni
Vendégbefektetői vízum kizárólag külföldön (konzulátuson), tartózkodási engedély pedig kizárólag belföldön, személyes megjelenéssel kérelmezhető.
Egyetlen ingatlan vehető figyelembe

Egyetlen ingatlan vehető figyelembe a befektetés értékelése során

A vendégbefektetői vízum

A vendégbefektetői vízum 180 napon belül 90 napot meghaladó 

  • tartózkodásra és 
  • többszöri beutazásra, 
  • továbbá vendégbefektetői tartózkodási engedély igénylésére jogosít Magyarország területén.

Érvényességi ideje legfeljebb hat hónap.

A vendégbefektetői vízum iránti kérelmet általában az állandó vagy szokásos tartózkodási helye, illetve állampolgársága szerinti országban működő konzuli tisztviselőnél kell benyújtani. Ha ezekben az országokban nincs konzuli tisztviselő, vagy indokolt esetben más országban szeretné benyújtani a kérelmet, ahol jogszerűen tartózkodik, akkor erre is van lehetőség, de ezt megfelelően igazolni kell.

Fontos tudni
A vízumot követő lépés a tartózkodási engedély. Ezt a beutazástól vagy a vízummentes belépéstől számítva 93 napon belül kell kérelmezni. Ha valaki ilyen vízumot kap, de nem fektet be a megadott határidőn (3 hónapon) belül, vagy egyáltalán nem fektet be, akkor a vízumát visszavonják.

Golden Visa Lawyers

Interested in Hungary's newest guest investor visa and residency program?

Ki jogosult vendégbefektetői vízumot igényelni?

A vendégbefektetői vízum (és tartózkodási engedély) központi eleme az alábbi befektetésekhez kapcsoló ún. nemzetgazdasági érdek:

Befektetés típusaMinimum összeg
Egy speciális, Magyar Nemzeti Bank által nyilvántartásba vett ingatlanalapban befektetési jegy jegyzése250 000 EUR
Lakóingatlan vásárlása (egy helyrajzi szám)500 000 EUR
Pénzbeli adomány felsőoktatási intézménynek1 000 000 EUR

Aki a fent kifejtett nemzetgazdasági érdekeknek megfelelő befektetések legalább egyikével rendelkezik, vagy akkor is, ha ezt TERVEZI, jogosult vendégbefektetői vízumot igényelni az alábbi feltételek teljesülése esetén:

  • Rendelkezik érvényes útlevéllel.
  • Rendelkezik a lakhatását és megélhetését, valamint a kiutazás költségeit is biztosító anyagi fedezettel.
  • Az egészségügyi ellátások teljes körére biztosítottnak minősül, vagy egészségügyi ellátásának költségeit biztosítani tudja.
  • Nem áll kiutasítás vagy beutazási és tartózkodási tilalom, esetleg SIS figyelmeztető jelzés hatálya alatt.
  • Rendelkezésre áll a valós magyarországi szállásának címét igazoló dokumentum.
Fontos tudni
Az idegenrendészeti hatóság a közbiztonság védelme érdekében a Rendőrség, a nemzetbiztonság védelme érdekében az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ véleményét kéri az ügyben.
Golden Visa Hungary

Golden Visa Hungary

Tervezett befektetésekre vonatkozó eltérő szabályok:

Azokra, akik még nem valósították meg a nemzetgazdasági érdeket eredményező befektetést, hanem csak arról nyilatkoztak, hogy ilyet terveznek, a következő többlet szabályok vonatkoznak a vízumkérelem leadásakor:

  • Igazolniuk kell, hogy rendelkeznek a szükséges törvényes eredetű összeggel, amely megfelel legalább az egyik meghatározott befektetési típusnak, erről pedig külföldi, vagy magyar hitelintézet által kiállított igazolást is csatolni kell. Ennek az összegnek Magyarországon kell rendelkezésre állnia, vagy átutalhatónak kell lennie hazánkba.
  • Írásbeli kötelezettségvállalást kell tenniük, hogy a vendégbefektetői vízum kiadásától számított három hónapon belül megvalósítják legalább az egyik meghatározott befektetést.

Nagyon fontos, hogy a befektetni kívánt pénz törvényes eredetét is hitelt érdemlő módon kell igazolni, méghozzá

  • A vagyon, vagyoni értékű jog, vagyoni érték eredetét igazoló közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal,
  • rendszeres, munkavégzésre irányuló jogviszonyból vagy vállalkozási tevékenységből származó adóköteles jövedelem igazolásával.

A harmadik országbeli állampolgár – a vendégbefektetői tartózkodási engedély kiadása iránti kérelem benyújtása esetén – a Magyarország területére történő első belépését követő három hónapon belül köteles igazolni, hogy a nyilatkozata alapján vállalt valamely befektetést teljesítette.

Ügyvédet keresünk Debrecenben!

Az Illés és Szabó Ügyvédi Társulás tagokat keres az ország teljes területén!

Már megvalósult befektetésekre vonatkozó eltérő szabályok

Azokra, akik már megvalósították a nemzetgazdasági érdeket eredményező befektetést, a következő szabályok vonatkoznak a vízumkérelem leadásakor:

  • Ingatlanalap: Az ingatlanalap-kezelő vagy a befektetési jegyet forgalmazó igazolása a legalább 250 000 euró értékű befektetési jegy megvásárlásáról (a kérelmező nevére kell kiállítani).
  • Lakóingatlan: Ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés és földhivatal által érkeztetett tulajdonjog bejegyzési és elidegenítési és terhelési tilalomra vonatkozó kérelem nyújtandó be.
  • Pénzbeli adomány: A felsőoktatási intézmény igazolása arról, hogy a legalább 1 000 000 euró összegű támogatás megérkezett.
Guest investor visa + residency permit Hungary

Guest investor visa + residency permit Hungary

A vendégbefektetői tartózkodási engedély szabályai

A vendégbefektetői célú tartózkodási engedély olyan engedély, amely a birtokosát feljogosítja a Magyarország területén történő tartózkodásra és arra, hogy önállóan, vagy munkavállalóként ellenérték fejében végezhető tevékenységet folytasson, vagy gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként végezze tevékenységét.

Ha valaki vízummentesen jogosult beutazni Magyarországra, akkor a folyamatot kezdheti akár a tartózkodási engedély kérelem leadásával, egyébként a vendégbefektetői tartózkodási engedély iránti kérelmet az ilyen jogcímű vízummal rendelkező személy adhat le.

A tartózkodási engedélyt a vendégbefektetői vízummal történő beutazását, vagy vízummentesség esetén a Magyarország területére történő első jogszerű belépést követő 93 napon belül kell kérelmezni az Enter Hungary felületen keresztül, vagy személyesen.

A vendégbefektetői tartózkodási engedély érvényességi ideje legfeljebb tíz év, amely kizárólag ugyanezen célból legfeljebb tíz évvel hosszabbítható meg.

Mit kell mellékelni a tartózkodási engedély kérelemhez?

  1. Ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződést.
  2. A lakóingatlan tulajdonjogának megszerzésével egyidejűleg az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától számítva 5 évig terjedő időszakra elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba a Magyar Állam javára.
  3. Ugyanazokat az iratokat, amelyeket fent a vízumnál is felsoroltunk.
Fontos tudni
Az adásvételi szerződés megkötése nem elég, az ingatlan-nyilvántartási eljárás megindítását az idegenrendészeti hatóság tulajdoni lapnak az ingatlan-nyilvántartásból történő lekérdezése útján – ellenőrizi.

Hogyan ellenőrzi a hatóság az ingatlan értékét?

Ha a befektetés célja legalább 500 000 euró összegnek megfelelő értékű, természetben Magyarország földrajzi területén található, az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi szám szerint nyilvántartott per-, teher- és igénymentes lakóingatlanban tulajdoni illetőség megszerzése volt, akkor a hatóság igazságügyi ingatlanforgalmi szakértőt rendel ki annak a szakkérdésnek a megállapítására, hogy az ingatlan tényleges forgalmi értéke és a kérelem szerinti vételár között mutatkozik-e feltűnő értékaránytalanság.

A tartózkodási engedély szabad mozgást eredményez schengeni övezetben?

A schengeni térség célja, hogy az Európai Unió (EU) és a lakosai ellenőrzés vagy útlevél bemutatása nélkül átutazhassanak a tagállamok belső határain. A schengeni térség az EU – Bulgária, Írország, Ciprus és Románia kivételével – valamennyi tagállamát magában foglalja, de tagja az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagjai közül Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is.

Belső határokon történő ellenőrzés a gyakorlatban:

  • Alapelv: A schengeni térségben szabadon mozoghatunk, határellenőrzés nélkül.
  • Rendőri ellenőrzések: A hatóságok a határon és a határ menti területeken is végezhetnek ellenőrzéseket, de ezek nem lehetnek szisztematikus útlevél-ellenőrzések, hanem általános információk és tapasztalatok alapján kell történniük.
  • Úti okmányok: Még a szabad mozgás elve mellett is szükség lehet bizonyos úti okmányokra, attól függően, hogy az utazó uniós állampolgár, uniós polgár nem uniós családtagja, vagy nem uniós állampolgár.
  • Kivételes határellenőrzés: Súlyos közrendi vagy belső biztonsági fenyegetettség esetén egy schengeni ország ideiglenesen visszaállíthatja a határellenőrzést.

Milyen eljárási díjakkal kell számolni az idegenrendészeti hatóság eljárásában?

A vendégbefektetői vízummal és a tartózkodási engedéllyel kapcsolatos igazgatási szolgáltatási díjak a következők:

  • Vendégbefektetői vízum kiadásának díja 110 euró.
  • Ha a vendégbefektetői vízum iránti kérelmet elutasítják, vagy a vízumot visszavonják, és a döntés ellen fellebbeznek, a fellebbezés díja 160 euró.
  • Ha a vendégbefektetői vízumot pótolni kell, és a kérelmet külképviseleten nyújtják be, az eljárás díja 90 euró.
  • A tartózkodási engedély kiadására és az engedély átvételére jogosító vízum kiadásának díja 110 euró.

Az igazgatási szolgáltatási díj elsősorban elektronikus fizetési eszközzel teljesíthető. A vízumdíj, illetve az igazgatási szolgáltatási díj összegének valutáról forintra, illetve forintról valutára történő átszámításánál belföldön a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamát, külföldön a megfelelő helyi árfolyamot kell alkalmazni.

Összegzés

A vendégbefektetői tartózkodási engedély olyan engedély, amely lehetővé teszi harmadik országbeli állampolgárok számára, hogy Magyarországon tartózkodjanak és jogszerűen végezzenek gazdasági tevékenységet. Az engedély megszerzésének feltétele, hogy a kérelmező magyarországi befektetése nemzetgazdasági érdekeket szolgáljon. Az engedély érvényességi ideje legfeljebb tíz év, és további tíz évre meghosszabbítható. A kérelmezőnek legalább 500 000 euró értékű ingatlanbefektetést kell igazolnia, és az ingatlanra öt évig elidegenítési és terhelési tilalom vonatkozik. Az engedély kiterjed a kérelmező családtagjaira is.

Jó tudni, hogy a vendégbefektetőkre vonatkozó szabályokat a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról 2023. évi XC. törvény, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló 2023. évi XC. törvény végrehajtásáról 35/2024. (II. 29.) Korm. rendelet szabályozza.


Amennyiben kérdése lenne a fentiekkel kapcsolatban, az alábbi elérhetőségeket állunk rendelkezésére!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Illés Géza MártonIGM
Szerző:

Csapatunk

Dr. Illés Géza Márton

geza.illes@igm.jogasz.hu

Dr. Illés Géza Márton, budapesti ügyvéd a 2009-ben alapított Dr. Illés Géza Márton Ügyvédi Iroda és az e-ingatlanügyvédek.hu vezetője. Szakterülete az ingatlanjog, az M&A tranzakciók és a vállalatfinanszírozás.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Igen, az erre vonatkozó kérelem a főkérelmező által előterjesztett vendégbefektetői tartózkodási engedély kiadása iránti kérelemmel egyidejűleg is előterjeszthető.